Renovatie van aprons en taxibanen

Algemeen

Als uitbater van de luchthaven verbetert Brussels Airport Company continu haar infrastructuur om zo de beste service te kunnen aanbieden aan passagiers en partners.

Ook in 2019 vinden verschillende werkzaamheden airside plaats. Het betreft werkzaamheden aan apron 3N (zone gemarkeerd in blauw), aan apron 9 (geel) en aan taxibaan Z (rood).

De werkzaamheden hebben geen impact op de toepassing van het preferentieel baangebruik ( PRS ).

map of the airfield works - 2019

 

Een overzicht van de werkzaamheden
 

  • Aprons 3 en 9

Zowel apron 3N en taxibaan INN9 als apron 9 en taxibaan N2 krijgen een grondige renovatie. Deze werkzaamheden werden reeds vorig jaar gestart en worden nu hernomen. De betonverharding wordt vervangen door een nieuwe betonverharding (aprons) en een asfaltverharding (taxibanen).

Op apron 9 worden 400Hz-aansluitingen geïnstalleerd, waardoor vliegtuigen niet langer hun eigen stroomgeneratoren hoeven te gebruiken. Ook wordt elke stand voorzien van een Docking Guidance System geplaatst zodat vliegtuigen kunnen parkeren zonder begeleiding van een marshaller.

De werkzaamheden op apron 3 duren nog tot eind oktober 2019, die op apron 9 en taxibaan N2 tot eind september 2020. Alle werkzaamheden verlopen in fases om de operationele impact zoveel mogelijk te beperken.

  • Renovatie taxibaan Z

De twee bovenste asfaltlagen van taxibaan Z (achter aprons 40 en 4, nabij de hangars van Brussels Airlines en TUI fly) worden opgebroken en opnieuw aangelegd. Het gaat over een oppervlakte van 50.000m². Over een lengte van 710 meter wordt nieuwe riolering aangelegd. Het bebakeningssysteem wordt vernieuwd met led-lampen.

Deze werken vinden plaats van 1 tot en met 19 april 2019 van 6u ’s morgens tot 22u ’s avonds, 7 dagen op 7.


Geen impact op de toepassing van het PRS

Het preferentieel baangebruik zal door deze werkzaamheden niet wijzigen. Wel is het mogelijk dat bepaalde toestellen niet op 07R/25L zullen opstijgen of landen indien zij de volledige lengte van de baan zouden moeten gebruiken. In dat geval zal opstijgen of landen gebeuren op 07L/25R, zoals het preferentieel baangebruik voorschrijft.

Het actuele baangebruik vindt u op deze website.

Gerelateerde artikels

ILS baan 19 buiten dienst van 24/06/2024 tot 06/07/2024

Algemeen

Nu de vernieuwing van het ILS-systeem in de eindfase zit, dient skeyes een reeks updates uit te voeren op de installatie.

Lees meer

Brussels Airport publiceert rapport over geluidscontouren 2023

Algemeen

Brussels Airport laat elk jaar de geluidsimpact rond de luchthaven in kaart brengen. Het rapport voor 2023 is nu beschikbaar.

Lees meer

Renovatiewerken op baan 01/19 gepland deze zomer

Algemeen

Van 7 augustus tot en met 1 september 2024 voert Brussels Airport renovatiewerken uit op baan 01/19. De werken worden zo ingepland dat de impact op het PRS zo beperkt mogelijk is.

Lees meer
icon_info Plane departing Group 7 Created with Sketch. Icon triangle warning Icon triangle left Icon triangle right Icon close Icon triangle warning Questionmark Reason meteo Reason obstacles Reason unplanned Reason planned maintenance Reason capacity exceeded Reason unavailable (non-availability) Reason special activities Reason other Search Arrow right