Link tussen meteo en luchtverkeersleiding

De meteodienst en de luchtverkeersleiding staan voortdurend in contact met elkaar. Langs de ene kant zijn er 3 vergaderingen per dag tussen de MET Office Supervisor en de Supervisor van de controletoren. Vertegenwoordigers van Brussels Airport, maatschappijen en aannemers verantwoordelijk voor eventuele onderhoudswerken kunnen inpikken via een videogesprek. In deze vergadering stelt de MET Office Supervisor de weersverwachtingen voor en beantwoordt dan vragen van de gesprekspartners.

Meteo1.jpg

Langs de andere kant vinden er voortdurend telefoongesprekken plaats tussen de MET Office en de controletoren: om de luchtverkeersleiders te informeren over het begin of einde van een gevaarlijk weerfenomeen op de luchthaven (bijvoorbeeld onweer), om de luchtverkeersleiders te informeren over een aanpassing van een weersverwachting waardoor eerder geplande maatregelen mogelijk moeten wijzigen, etc.

Daarnaast zijn er heel wat geschreven verwachtingen en waarschuwingen die digitaal naar de luchtverkeersleiders worden doorgestuurd. Zo hebben zij alle benodigde gedetailleerde weersinformatie om de veiligheid te garanderen.

icon_info Plane departing Group 7 Created with Sketch. Icon triangle warning Icon triangle left Icon triangle right Icon close Icon triangle warning Questionmark Reason meteo Reason obstacles Reason unplanned Reason planned maintenance Reason capacity exceeded Reason unavailable (non-availability) Reason special activities Reason other Search Arrow right