Renovatiewerken op baan 25L/07R

Algemeen

Zoals eerder aangekondigd, is na grondige inspecties van baan 25L/07R beslist dat er op korte termijn onderhoudswerken nodig zijn om de goede staat en de veiligheid van de start- en landingsbaan te waarborgen. Deze baan zal vanaf vandaag elke namiddag en avond gesloten zijn, in eerste instantie voor inspectie en voorbereidingswerken, en daarna voor de eigenlijke werken van 19 tot 28 juni, wat impact heeft op het baangebruik. Daarnaast heeft ook de windrichting de voorbije weken een grote impact gehad op het baangebruik. Brussels Airport en haar partners doen er alles aan om de impact van deze werken tot een minimum te beperken.  

Alle start- en landingsbanen en taxiwegen op Brussels Airport worden doorlopend geïnspecteerd om te allen tijde de goede staat en veiligheid te waarborgen.  Als er beschadigingen van het asfalt worden vastgesteld, wordt er een beoordeling gemaakt over de nood aan interventie en binnen welke tijdsperiode deze onderhoudswerken dienen te worden uitgevoerd.     

Na een grondige inspectie van baan 25L/07R in de voorbije week blijkt dat bijkomende onderhoudswerken aan deze landingsbaan noodzakelijk zijn om de goede staat en het vlotte verloop van de operaties te verzekeren. Naast de normale gebruiksslijtage, is dit wellicht ook het gevolg van de wisselende weersomstandigheden met grote hoeveelheden regenval en steeds hogere temperaturen.   

Een gedetailleerde planning voor deze werken werd uitgewerkt, in overleg met skeyes en de luchthavenpartners, rekening houdend met de vluchtschema’s. Vanaf vandaag, en tot het einde van de werken, zal baan 25L/07R elke dag gesloten zijn van 12u 's middags tot 5u 's ochtends. Met dit werkschema kan de impact op de operaties tot een minimum beperkt worden. In eerste instantie zal de baan gesloten zijn voor inspectie en voorbereidingswerken, de eigenlijke werken zullen starten op 19 juni en zouden in principe tegen 28 juni afgerond moeten zijn. Ook baan 01/19 zal door deze werken tijdelijk gesloten zijn van 22 tot 28 juni (opnieuw van 12u tot 5u) omwille van werken aan de kruising met baan 25L/07R.    

De windrichting, een essentiële factor voor het PRS   

Deze werken zullen een impact hebben op het baangebruik, waardoor het PRS ( Preferential Runway System ) niet altijd gevolgd kan worden. Brussels Airport doet er alles aan om de impact op de operaties te beperken en het PRS maximaal te kunnen respecteren, maar ook de windrichting speelt een belangrijke rol in de keuze van de start- en landingsbanen. Werken en windcondities zijn namelijk twee factoren die het PRS kunnen beïnvloeden. De weersomstandigheden, en in het bijzonder de windrichting, is een essentiële parameter bij de keuze van de baanconfiguratie op elke luchthaven wereldwijd om de veiligheid van het vliegtuig, de passagiers en de overvlogen bevolking te garanderen. Bij sterke oostelijke of noordoostelijke winden bijvoorbeeld, moeten de luchtverkeersleiders een alternatieve configuratie activeren (banen 07L/R en/of 01), wat nu al gedurende enkele weken effectief het geval is. 

Gerelateerde artikels

Brussels Airport publiceert rapport over geluidscontouren 2023

Algemeen

Brussels Airport laat elk jaar de geluidsimpact rond de luchthaven in kaart brengen. Het rapport voor 2023 is nu beschikbaar.

Lees meer

Renovatiewerken op baan 01/19 gepland deze zomer

Algemeen

Van 7 augustus tot en met 1 september 2024 voert Brussels Airport renovatiewerken uit op baan 01/19. De werken worden zo ingepland dat de impact op het PRS zo beperkt mogelijk is.

Lees meer

Onderhoudswerken op 25R/07L

Algemeen

Door onderhoudswerken zal de start- en landingsbaan 25R/07L op zaterdag 17 februari gesloten zijn tussen 8u en 20u.

Lees meer
icon_info Plane departing Group 7 Created with Sketch. Icon triangle warning Icon triangle left Icon triangle right Icon close Icon triangle warning Questionmark Reason meteo Reason obstacles Reason unplanned Reason planned maintenance Reason capacity exceeded Reason unavailable (non-availability) Reason special activities Reason other Search Arrow right