Renovatie van baan 07L/25R op Brussels Airport dit weekend afgerond

Algemeen

De renovatiewerken op baan 07L/25R op Brussels Airport en de laatste tests worden zondag 23 augustus om 6u afgerond, waarbij de baan opnieuw in gebruik genomen wordt. De aannemers werkten dag en nacht, 7 dagen op 7, om de sluiting van de baan en de impact van deze werken te beperken. Als gevolg van de coronacrisis gebeurde dit in een periode met veel minder luchtverkeer dan gebruikelijk. De grondige renovatie van deze start- en landingsbaan was noodzakelijk om de veiligheid van het luchtverkeer in de toekomst te waarborgen.

De renovatiewerken van de belangrijkste start- en landingsbaan van Brussels Airport, baan 07L/25R, die op 13 juli van start gingen, worden op zondag 23 augustus, afgerond. Dat betekent dat de startbaan conform de planning opnieuw in gebruik kan genomen worden. Dankzij een goede voorbereiding samen met alle stakeholders, het harde werk van alle aannemers en de gunstige weersomstandigheden op de belangrijke momenten zaten de werken steeds op schema. Er werden in totaal meer dan 100.000 werkuren gepresteerd op 6 weken tijd door ongeveer 400 mensen per dag. In totaal hebben zo’n 1000 mensen meegewerkt aan dit project. Dankzij deze renovatie wordt de levensduur van de baan met minstens 15 jaar verlengd.

De werken die zijn uitgevoerd aan de start- en landingsbaan waren zeer omvangrijk. De bovenste asfaltlagen werden afgefreesd en opnieuw aangelegd over bijna de volledige oppervlakte van de baan (3,3km op 60m). Het bebakeningssyteem van de baan, inclusief alle bekabeling, is vervangen. Op plaatsen waar dit nog niet het geval was, werd deze bebakening vervangen door energiezuinige LED-verlichting. Ook de afwatering werd opnieuw aangelegd met nieuwe goten en rioleringsbuizen.

Daarnaast werden ook andere werkzaamheden uitgevoerd aan de bekabeling van het datanetwerk en de palen van het bebakeningssysteem. Ook de grasvelden zijn hersteld en heraangelegd.

Na de laatste veiligheidstests, wordt de vernieuwde start- en landingsbaan 07L/25R wordt op zondag 23 augustus om 6u opnieuw in gebruik genomen. Vanaf dan wordt opnieuw overgegaan naar het preferentieel baangebruik zoals bepaald door de federale overheid.

Neem een kijkje achter de schermen van deze werken in deze video:

Enkele kerncijfers


Asfaltwerkzaamheden

 • 270.000 m² asfalt (± 40 voetbalvelden), d.w.z. 70.000 ton gefabriceerd in 3 asfaltfabrieken
 • Op piekmomenten: 8.000 ton geplaatst in 12 uur tijd met 30 asfaltmachines en 100 vrachtwagens op de baan

Markeringen

 • 25.000 liter verf

Lichtbakens

 • 2.000 lichtbakens voor de start- en landingsbaan en taxibanen
 • 290 transformatorputten
 • 320 km bekabeling
 • 31 km zaagsnedes
 • 10 km greppels

Afwatering

 • 7,4 km afwateringsgoten
 • 1,4 km nieuwe rioleringsbuizen

Projectmanagement

 • 35 personen om de werf te beheren (aannemers en Brussels Airport Company)
 • 15.000 uren voorbereiding (aannemers en Brussels Airport Company)

Aannemers

 • Infrastructuurwerken: Willemen Infra NV
 • Werken aan de lichtbakens: Mobix Stevens NV

Gerelateerde artikels

Renovatiewerken op baan 25L/07R

Algemeen

Baan 25L/07R zal vanaf vandaag elke namiddag en avond gesloten zijn, in eerste instantie voor inspectie en voorbereidingswerken, en daarna voor de eigenlijke onderhoudswerken van 19 tot 28 juni. Brussels Airport en haar partners doen er alles aan om de impact van deze werken tot een minimum te beperken.

Lees meer

Bijkomende inspecties op baan 25L/07R

Algemeen

Vanwege bijkomende inspecties zal baan 25L/07R niet beschikbaar zijn vanaf 12u vanmiddag tot 5u morgenochtend.

Lees meer

Inspecties en renovatiewerken op 25L/07R en 01/19

Algemeen

Zoals aangekondigd, heeft Brussels Airport op 6 juni een grondige inspectie uitgevoerd op baan 07R/25L. Na analyse van de resultaten van deze inspectie, werd beslist om bijkomende werken uit te voeren, om zodoende de operationaliteit van de baan te blijven garanderen.

Lees meer
icon_info Plane departing Group 7 Created with Sketch. Icon triangle warning Icon triangle left Icon triangle right Icon close Icon triangle warning Questionmark Reason meteo Reason obstacles Reason unplanned Reason planned maintenance Reason capacity exceeded Reason unavailable (non-availability) Reason special activities Reason other Search Arrow right