25,7 miljoen passagiers en 732.000 ton vracht in 2018

Algemeen

In 2018 verwelkomde Brussels Airport 25,7 miljoen passagiers, een historisch record dat grotendeels te verklaren valt door de groei van het intercontinentale netwerk. Het vrachtvervoer sloot het jaar af op 732.000 ton vervoerde vracht, ofwel het hoogste volume sinds tien jaar. Brussels Airport bestaat ondertussen 60 jaar en heeft in die periode maar liefst 610 miljoen passagiers mogen vervoeren.

Passagiers

departures hall Brussels Airport July 2018Het afgelopen jaar verwelkomde Brussels Airport 25.675.939 passagiers, ofwel een stijging van 3,6% ten opzichte van 2017. Die groei merken we vooral in het aantal lokale passagiers dat met 4,3% toenam. Het aandeel van de transferpassagiers bleef dan weer min of meer gelijk aan dat van afgelopen jaar en bedraagt nog steeds 18%.

Die mooie groeicijfers zijn hoofdzakelijk te danken aan een stijging van 18% bij de langeafstandsvluchten. Bijna twee van de drie nieuwe passagiers vlogen in 2018 met een langeafstandsvlucht. Het intercontinentale netwerk van Brussels Airport is in 2018 inderdaad nog verder uitgebreid met nieuwe vluchten van Cathay Pacific naar Hong Kong en van Hainan Airlines naar Shanghai en Shenzhen. Verder werd het aanbod aangevuld met vluchten van Emirates naar Dubai en van Thai Airways naar Bangkok. Ethiopian Airlines verhoogde dan het weer het aantal zitplaatsen voor vluchten naar Addis Abeba.

De korteafstandsvluchten deden het in 2018 eveneens erg goed. De heropleving van het aantal chartervluchten naar Turkije, Tunesië en Egypte verklaart eveneens de stijging van het aantal passagiers ten opzichte van afgelopen jaar. De maand juli deed het overigens opmerkelijk goed met maar liefst 2,6 miljoen passagiers. Zo was vrijdag 20 juli een echte topdag met een totaal van 94.928 passagiers die we op Brussels Airport mochten verwelkomen.

Vracht

De nieuwe bestemmingen zorgden ervoor dat de vracht aan boord van passagierstoestellen een sterke stijging van 14% noteerde. Bij het volvrachtsegment en de express-diensten noteerden we een daling van respectievelijk 5 en 1,7%. De sterkste stijging noteren we bij de getruckte vracht die maar liefst met 20,9% toenam.

Bij de luchtvracht nam de import met 7% toe terwijl de export op hetzelfde niveau gebleven is. Bij de getruckte vracht maakt vooral de import een enorme sprong voorwaarts met een stijging van 47%. De export daalde dan weer met 6%.

De export van het aantal farmaceutische producten is eveneens opmerkelijk te noemen: meer dan 32% over het volledige jaar.


Vliegbewegingen

In 2018 noteerden we een lichte daling van 1% van het aantal vliegbewegingen ten opzichte van 2017. Het gemiddeld aantal passagiers per vlucht steeg met 5,8% van 120 in 2017 tot 127 in 2018 door het gebruik van grotere vliegtuigen.

Meer info

Gerelateerde artikels

Renovatiewerken op baan 25L/07R

Algemeen

Baan 25L/07R zal vanaf vandaag elke namiddag en avond gesloten zijn, in eerste instantie voor inspectie en voorbereidingswerken, en daarna voor de eigenlijke onderhoudswerken van 19 tot 28 juni. Brussels Airport en haar partners doen er alles aan om de impact van deze werken tot een minimum te beperken.

Lees meer

Bijkomende inspecties op baan 25L/07R

Algemeen

Vanwege bijkomende inspecties zal baan 25L/07R niet beschikbaar zijn vanaf 12u vanmiddag tot 5u morgenochtend.

Lees meer

Inspecties en renovatiewerken op 25L/07R en 01/19

Algemeen

Zoals aangekondigd, heeft Brussels Airport op 6 juni een grondige inspectie uitgevoerd op baan 07R/25L. Na analyse van de resultaten van deze inspectie, werd beslist om bijkomende werken uit te voeren, om zodoende de operationaliteit van de baan te blijven garanderen.

Lees meer
icon_info Plane departing Group 7 Created with Sketch. Icon triangle warning Icon triangle left Icon triangle right Icon close Icon triangle warning Questionmark Reason meteo Reason obstacles Reason unplanned Reason planned maintenance Reason capacity exceeded Reason unavailable (non-availability) Reason special activities Reason other Search Arrow right