Vervanging van het BUB-baken van 8 november tot 15 december

Werkzaamheden

In het kader van het programma voor de vernieuwing van het Belgische netwerk van luchtvaartnavigatiebakens, zal skeyes binnenkort overgaan tot de vervanging van het BUB-baken, dat zich in de gemeente Kortenberg bevindt, dichtbij Brussels Airport.

Het BUB-baken wordt gebruikt om te navigeren op de luchtroutes en door opstijgende en landende vliegtuigen op Brussels Airport.

De vervanging van het BUB-baken zal in twee fasen gebeuren:

  • een fase waarin de elektronica wordt vervangen, gepland van 8 november tot 15 december;
  • een fase waarin de metalen structuur zal worden vernieuwd, gepland tijdens de zomer van 2019.
Tijdens die twee fasen zal het BUB-baken niet beschikbaar zijn voor de luchtvaartnavigatie. Om die onbeschikbaarheid op te vangen, zullen er tijdelijk procedures worden gebruikt die gebaseerd zijn op satelliettechnologie (PBN) voor de vertrekken uit en aankomsten op Brussels Airport. 
 
De op satelliettechnologie gebaseerde vertrekprocedures werden afgestemd op de huidige procedures. De impact op het luchtverkeer zal in principe erg beperkt zijn.  
 
De PBN-naderingsprocedures zullen gepubliceerd worden voor de banen 07R en 07L (gezien de andere banen al over dit type procedures beschikken). Gedurende de periode waarin het BUB-baken onbeschikbaar zal zijn, zal de naderingscorridor voor de landingen op baan 07L lichtjes worden verplaatst omwille van de voorwaarden die met dat type procedure gepaard gaan (landing in de as van de baan). Deze baan wordt echter relatief weinig gebruikt voor landingen. De publicatie van die procedure zal geen wijziging inhouden van de toepasselijke regels inzake de keuze van de banen in gebruik. 
 
Tijdens beide fases van de werkzaamheden, zal de ULB (Université Libre de Bruxelles) een monitoring uitvoeren van de trajecten om de mogelijke impact op de ligging van de vliegroutes te evalueren. 
 
De tijdelijke publicatie van die procedures kadert in de internationale overgang naar satelliettechnologie voor de luchtvaartnavigatie. Overeenkomstig de Europese regelgeving zullen de vluchtprocedures op basis van satellieten (PBN) ten laatste vóór 1 januari 2024 moeten worden gepubliceerd voor alle vertrekken en aankomsten op Brussels Airport. 
Klik op de onderstaande links indien u meer informatie wenst omtrent de overgang naar PBN-satelliettechnologie voor de luchtvaartnavigatie:
  • https://www.icao.int/safety/pbn/Pages/Overview.aspx
  • https://press.skeyes.be/bijna-70-van-de-landingsbanen-in-belgie-uitgerust-met-satellietnavigatie-dankzij-belgocontrol 

 

 

Gerelateerde artikels

Events met impact op het PRS - 20-21/11/2019

Werkzaamheden

Van woensdag 20 november om 23:00 uur tot donderdag 21 november om 01:29 uur, zullen banen 07R/25L en 01/19 gesloten zijn voor een sneeuwruimoefening.

Lees meer

Events met impact op het PRS - 15-24/11/2019

Werkzaamheden

In de periode van vrijdag 15 november tot zondag 24 november zullen, bij oostenwind, in de namiddag tussen 12 en 16 uur herstellingswerken worden uitgevoerd op baan 07L/25R.

Lees meer

Events met impact op het PRS - 13/11/2019

Werkzaamheden

Op woensdag 13 november 2019 zal baan 07R/25L gesloten zijn van 13:30 tot 14:30 uur ten behoeve van metingen van de ILS-signalen van baan 25L.

Lees meer
icon_info Plane departing Group 7 Created with Sketch. Icon triangle warning Icon triangle left Icon triangle right Icon close Icon triangle warning Questionmark Reason meteo Reason obstacles Reason unplanned Reason planned maintenance Reason capacity exceeded Reason unavailable (non-availability) Reason special activities Reason other Search Arrow right